Bastiaan Verbeek
Hai, kunnen jullie mij vertellen wat de noodzaak is van het opstellen van een Functioneel Ontwerp? Ik wil mijn website laten bouwen door een webdesignbureau maar twijfel of ik ook een Functioneel ontwerp helemaal moet gaan uitwerken.
Mooie vraag, Hallo trouwens!
Het opstellen van een Functioneel Ontwerp is belangrijk omdat het helpt om alle functionaliteiten van jouw website duidelijk te definiëren. Het zorgt ervoor dat alle betrokken partijen een helder beeld hebben van wat er moet worden gebouwd.
Wij (als webbouwers) vinden het altijd wel prettig om een soort van Functioneel Ontwerp (FO) van de opdrachtgever te krijgen, of deze samen te maken. Een FO is een beetje een stok achter de deur over de afspraken die zijn gemaakt over de technische onderdelen binnen een website.
Je moet het zo zien, het voorkomt een beetje de discussie "dat is toch logisch dat dit zo werkt" als jij het anders had verwacht dan hoe het uiteindelijk geworden is.
Als eenvoudig voorbeeld: het contactformulier op een website:
Een functioneel ontwerp beschrijft een proces en vervolgens het resultaat.
In de FO beschrijf je welke velden de website bezoeker allemaal moet invullen (naam, adres, telefoon etc. etc.) dit is het proces.
Vervolgens drukken zij op versturen en dan komen ze op een pagina die zegt "bedankt" en jij moet de ingevulde informatie ontvangen, dit is het resultaat.
Alle stappen die hierin zitten, van begin tot eind, beschrijf je in een FO.
Zo bespreek je vooraf ook dat de resultaat-informatie niet alleen in je mail terecht komt maar ook als back-up in je database, omdat je dit hebt afgesproken in het FO.
Maar zo'n technisch onderdeel kan natuurlijk ook veel groter zijn, en dan is een FO helemaal belangrijk, denk maar aan een enquête of een bevolkingsonderzoek, de complexe informatie stroom moet leiden naar een resultaat. Hoe wordt het verwerkt, wie ziet welke info, etc etc.
Ah oke, het word mij al duidelijker, kan nuttig zijn inderdaad. Maar waarom kan ik niet gewoon mijn wensen mondeling doorgeven?
Dat kan wel, maar een Functioneel Ontwerp zorgt ervoor dat alle wensen en eisen op een gestructureerde en gedetailleerde manier worden vastgelegd. Dit helpt bij het voorkomen van misverstanden en zorgt ervoor dat de ontwikkelaar precies begrijpt wat er van hem/haar verwacht wordt.
Maar geen stress hoor, zo complex hoeft het nou ook allemaal niet te zijn, in basis beschrijft een Functioneel Ontwerp voor een website een doel (van een pagina) en dat doel is meestal dat website-bezoekers iets moeten doen op je website, zoals iets zien, iets kopen, of ze moeten je bellen. Een call-to-action!
Een websitebouwer kan dan wel een inschatting maken wat functioneert voor de doelgroep, maar een ondernemer weet dat over zijn eigen klanten vaak beter.
Voor het opstellen van een eenvoudig Functioneel Ontwerp, kun je in basis beginnen met:
- Het omschrijven van je Doelgroep
- (eventueel) de beoogde doelen van je website
- Schema van de Structuur van website
- Uitwerking van de doel/resultaat pagina’s
- Functionaliteiten per pagina (is een optie)
- Eventuele Input voor het Grafisch Ontwerp en het Technisch Ontwerp, dit kun je weer halen uit je Moodboard & WireFrame
- Uitwerken van Optionele functionaliteiten die de website eventueel nodig heeft.
Kun je hier mee verder?
Ja zeker, ik weet niet of ik alles ga gebruiken, maar het uitschrijven van sommige zaken ga ik zeker doen, dank!
Graag gedaan en succes!
Dank, gaat goedkomen!